20. september 2024
Kunst skaber forbindelser og fællesskaber
Anja står her foran ’Fællesværket’, som er lavet af en kunstner ved navn Ezekiel Danok.
Det er den lokale kunstner Lykke Sieger, der udstiller i Trivselshusets Galleri pt.
Kunst i Trivselshuset.
I Holstebro bruger de boligsociale medarbejdere kunst i arbejdet med både børn og voksne. Det gør de, fordi de oplever, at det giver mening på mange niveauer.
”Kunst skaber forbindelser mellem mennesker, det skaber fællesskaber, det aktiverer og det giver nogle rigtig gode snakke,” fortæller Anja Klok Schou, leder af den boligsociale helhedsplan i Holstebro, der har base i Trivselshuset i Trekanten.
Anja kom til Trivselshuset i 2017, og hun tog kunsten med sig i sit arbejde. Ud over at være pædagoguddannet, så er hun nemlig også uddannet indenfor teater og drama. Derfor er det en naturlig ting for hende at bruge kunsten aktivt i sit arbejde med mennesker.
”Jeg kender til betydningen af at kunne udtrykke sig gennem kunsten. Om du maler, laver teater, laver skulpturer eller noget helt fjerde, så handler kunst om følelser – om at sætte gang i nye eller at få gamle følelser frem,” fortæller Anja.
”Det kan både børn og voksne bruge i deres menneskelige udvikling, som jo er en stor del af det boligsociale arbejde.”
Skaber gode minder
Anja er sammen med andre kunstinteresserede i Holstebro i gang med at oprette Holstebro Kunstklub. Kunsten fylder nemlig ikke kun meget i Trivselshuset; det fylder i hele bydelen og i byen i det hele taget – og Anja er meget glad for, at byen er så god til at samarbejde om det og at bruge hinanden.
Kunstklubben kommer til at stå på tre ben:
- Udstillinger
- Teater
- Podcast
Udstillinger er der allerede rigtig godt gang i – blandt andet i Trivselshuset. Her findes Trivselsgalleriet, hvor amatørkunstnere kan udstille for første gang og på den måde tage første skridt med deres kunst.
“Hende der udstiller nu, har en lang historie med dybe traumer, og det tog os lang tid at få hende overbevist om, at hendes kunst er så flot, at den virkelig fortjener at blive delt med andre,” fortæller Anja og viser smukke portrætter med intense øjne og knivskarpe detaljer frem.
Teatersporet er også godt undervejs. I lokalområdet findes Ildflueakademiet, hvor det chilenske ægtepar Carolina og Luis sammen med andre kunstnere fra forskellige lande siden 2017 gennem leg og kreativitet har hjulpet områdets børn med at skabe gode minder med kunsten. I Trekanten bor 58 nationaliteter dør om dør, og børnene arbejder blandt andet med at sætte ord og følelser på, hvor de kommer fra, hvor de bor nu, og hvem de er.
Podcastsporet er nyt – her er der en masse ideer på tapetet, men det skal have fundet sin form.
Tag kunsten seriøst
For nylig fik en forening kaldet Almene Kunstklubber (AKK) Udstillingsprisen Vision, som Bikubenfonden uddeler hvert år. Holstebro er en del af AKK-netværket, og Anja er glad for, at netværket har fået en pris og dermed er blevet en mere betydningsfuld spiller.
”Den synlighed, kunsten i det almene har fået, betyder forhåbentlig, at endnu flere vil tage kunstens betydning i det boligsociale arbejde endnu mere seriøst – og at flere måske endda selv vil begynde at bruge det i deres eget arbejde. Det kan jeg i hvert fald kun anbefale,” siger hun.