Spørgsmål og svar
Kunne du godt tænke dig at flytte i et seniorbofællesskab inden for en nær fremtid? Så er det en god ide at lave lidt research og gøre dig nogle overvejelser. Herunder får du svar på de mest gængse spørgsmål.
Opfylder du det grundlæggende krav om at være fyldt 50 år og ikke længere have hjemmeboende børn, så kan du søge om bo i et seniorbofællesskab.
Rammerne for seniorbofællesskaberne er brede, hvilket betyder, at der sættes vidt forskellige krav til dig som beboer. Nogle bofællesskaber forlanger, at du involverer dig meget i fælles aktiviteter, nogle har en interessebåret profil, mens andre har en mere bred appel og løsere krav til engagement. Derfor er det en god ide, at du som kommende beboer tænker over:
Hvordan ønsker du at indgå i fællesskabets forpligtigelser?
Hvordan vægter du balancen mellem privatliv og fællesskab?
Seniorliv er lige så forskellige som alle andre liv. Så kort sagt, skal du overveje: hvilket seniorliv er rigtigt for dig?
Det sociale aspekt og fællesskabets positive indflydelse på seniorlivet er de største fordele ved at bo i seniorbofællesskabet. Det giver en tryghed i alderdommen at bo sammen med andre.
En god start er at kontakte og på sigt besøge de bofællesskaber, du har interesse i. Nogle afholder samtaler, kaffeklub og andre særlige arrangementer for deres interesselister. Deltag i alt, hvad du kan komme til, så både du og de nuværende beboere kan blive klogere på et muligt match.
Hvis du beslutter dig for, at et seniorbofælleskab er den rigtige boform for dig, skal du selv tage kontakt, til dem, du er interesseret i. Du finder en liste over seniorbofællesskaber i Lejerbo her..
De fleste seniorbofælleskaber beslutter selv, gennem samtaler og diverse arrangementer, hvem de vil optage på deres venteliste. Nogle få ventelister administreres af Lejerbo. Det enkelte seniorbofællesskab har på deres side beskrevet, hvad du skal gøre.
Og så skal du huske at skrive dig op i god tid, både fordi ventelisterne er lange, og fordi du skal søge, mens du stadig er frisk i krop og sind.
Er du interesseret i et seniorbofællesskab i Lejerbo Næstved? Her finder du information om opskrivnings- og udlejningskriterier for Næstved.
I Lejerbo har vi lige nu 20 seniorbofællesskaber fordelt over hele landet. Dem kan du finde i listen her. Men vi bygger og udvikler løbende nye, da efterspørgslen på boformen er stor, så hold øje med vores hjemmeside.
Derudover har Videncenter Bolius lavet en fin oversigt over, hvilke seniorbofællesskaber der findes i Danmark. Du kan tilgå oversigtskortet her
Vidste du at?
- Du skal være over 50 år og ikke have hjemmeboende børn for at kunne bo i et seniorbofællesskab.
- Nogle seniorbofællesskaber har sat en maksimumalder for kommende beboere.
- Et seniorbofælleskab oftest er etableret som rækkehus-lignende boliger med et centralt fælleshus.
- Gennemsnitsalderen for beboerne i almene seniorbofælleskaber er 76 år.
- Kvinder er overrepræsenterede og udgør 66 % af alle beboere.
- 94 % af beboerne i seniorbofællesskaber oplever øget livskvalitet.
(Tal fra Realdania og BL 2020/21)