Mmmm..... cookies...

Gode tips: sådan sparer du på el og varme

Prisen for el og varme er høj. Men der er ting, du selv kan gøre nu og her, for at skære toppen af din el- og varmeregning, og for at hjælpe klimaet. Dine vaner har stor betydning for dit forbrug, så det handler i høj grad om at ændre lidt på dem.

Herunder har vi samlet ni konkrete tips til, hvordan du nemt kan nedsætte dit el- og varmeforbrug:

4 tips til at nedsætte dit varmeforbrug

1. Indstil termostaterne ens
Har du har flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive.

2. Træk dine gardiner for - og fra igen
Trækker du dine gardiner eller persienner for om aftenen og natten, kan du forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.

3. Tjek dine radiatorer 
Radiatorer bør være varme i toppen og lunkne eller kolde forneden. Ellers udnytter de ikke varmen ordentligt. Sørg også for at ingen af dine radiatorer er overdækkede eller står bag f.eks. møbler, radiatorskjulere og gardiner. Det forhindrer nemlig varmen i at komme ud i rummet.

4. Find uldsokkerne og hyggetæppet frem
Når du er inaktiv, bliver det automatisk svære at holde varmen. Hav derfor et dejlig varmt tæppe og uldne sokker liggende ved sofaen eller andre steder, hvor du sidder og slapper af. Så kan du nemt finde det frem, i stedet for at skrue op for termostaten.

5 tips til at nedsætte dit elforbrug

1. Skift til LED - og sluk lyset, når du går
Husk at slukke lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og gå efter LED og sparepærer, næste gang du skal købe nye pærer. 

2. Drop standby 
Sluk helt for de apparater, du har stående på standby, fx over natten eller når du ikke er hjemme.
  
3. Afrim og afkalk 
Afrim din fryser. Jo mere rim der er i den, jo mere strøm bruger den. Et tip er at afrime 1-2 gange om året eller når islaget er 10-15 mm tykt. På samme måde er det en god ide at afkalke din elkedel eller kaffemaskine. Kalk i maskinerne får både bryggetid og elforbrug til at stige.  

4. Fyld vaskemaskinen og vask ved lavere temperatur
Spar strøm ved at fylde din vaskemaskine helt op – hver gang – og samtidig indstille på et kort vaskeprogram. Det er også en god ide at sænke temperaturen, og fx vaske ved 30 °C i stedet for 40 °C når det er muligt.  

5. Brug tørresnoren
Hæng dit tøj til tørre udenfor i stedet for at bruge tørretumbler, hvis det er en mulighed hos dig. 

Brug strømmen når den er billigst

Prisen på strøm varierer time for time, og den er typisk billigst, når der produceres meget vind- og solenergi. Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem på SparEnergi.dk. Flere forsyningsselskaber udbyder også denne service både på deres websites eller via en app til telefonen. 

spar på det varme vand

Du kan også spare meget, hvis du tænker over at reducere mængden af det varme vand, du bruger. Det koster nemlig penge at varme det op. Altså er det en god ide at tage kortere bade og droppe det rindende vand, når du vasker op.

flere tips til en sund bolig?

Vi har lavet en lille og overskuelig folder med flere gode råd til at få styr på varme og indeklima i din bolig.

Folderen kan downloades her